Вяра Емилова в Ловеч: С този бюджет БСП се грижи за младите хора и семейства

20.02.2022 г.

„С предложенията си за бюджета за 2022  г.  БСП започна реализацията на своите политики във всички сфери на обществения живот,  но най – вече в социалната сфера”, каза Вяра Емилова на среща с членове и симпатизанти на БСП в Ловеч и региона.

На срещата присъстваха и народните представители Петър Кънев,  зам. -председател на Комисията по икономическа политика и иновации и член на Комисията по отбрана в парламента, Александър Симов - зам. председател на Комисията по култура и медии и член на Комисията по политиките на българите зад граница, и Минчо Казанджиев – областен и общински председател на БСП-Ловеч.

„Няма да се уморим да казваме, че в предложения бюджет за настоящата година има увеличение с 350 млн., като 90 % от тази сума е за социални разходи, обезщетения и помощи по социално подпомагане и подкрепа на хората с увреждания. В тази сума влизат целевите помощи за отопление, мерките за активна политика на пазара на труда и  различни видове субсидии”, подчерта Вяра Емилова.

От 1 април 2022 г. ще се увеличи размера на минималната работна заплата от 650 на 710 лева и обезщетението за отглеждане на дете до двегодишна възраст нараства също на 710 лева. В бюджета са предвидени 50,1 млн. лева – допълнително за изплащане на целеви помощи за отопление.  Отоплението през зимния сезон и цената на електроенергията остават едни от големите проблеми за хората”, добави Емилова.

На въпрос за необходимостта от изграждане на нови ядрени мощности Петър Кънев уточни, че това е записано в коалиционното споразумение, в което се казва, че след публичен независим експертен анализ ще се прецени необходимостта от изграждане на нови ядрени мощности, като това не изключва изграждането на АЕЦ "Белене” - проект, който БСП отстоява от десетилетия.

Александър Симов уточни, че коалицията е чула исканията на музейните работници за повишаване на средствата в бюджета за дейността им. След много проведени разговори в комисиите по бюджет и финанси и култура, се очаква в бюджета да има 12 млн. лв. повече за музеи и галерии. Симов изтъкна, че заедно с колегите си от БСП ще продължат да защитават идеята, че финансирането на българските музеи и галерии следва да бъде адекватно на тяхната роля за опазване на националната ни идентичност и представянето й пред български и чуждестранни посетители.

За принос в развитието и укрепването на антифашисткото движение с почетни плакети и грамоти бяха отличени Стойно Стойнов и Христо Борисов-председатели на областния съвет на БАС Ловеч и активни общественици. Плакетите връчи председателят на Българския антифашистки съюз Евгений Белий, който изказа благодарност към актива за отстояването на антифашистките идеи.

В края на срещата Емилова подчерта, че всички защитени в бюджета социални мерки са в резултат на последователната и предвидима политика на БСП. „Само за месец и половина БСП успя да наложи част от приоритетите и политиките заложени в програмата, като: преизчисляване на всички пенсии, безплатни детски градини, увеличаване на размерите на месечните помощи за отглеждане на дете, увеличаване размера на майчинството през втората година до размера на минималната работна заплата, увеличаване на заплатите на учителите, както и „защитено лечебно заведение”, каза в заключение тя.

След срещата Вяра Емилова се включи в отбелязването на 149-та годишнина от гибелта на Апостола в представителните мероприятия в Ловеч.