Вяра Емилова: Държавата трябва да полага особени грижи към общинските болници

Nov 09, 2021 ЛОВЕЧ Новини Избори 0 736

Водачът на листата на „БСП за България“ в Ловеч посети болниците в Троян

Водачът на листата на „БСП за България“ в Ловеч Вяра Емилова заедно д-р Валентина Алаксандрова, депутат от 44-о НС, посетиха две болници в град Троян. С тях бяха и кандидатите от листата Младен Богдански и Васил Гадевски. Първо те посетиха Белодробната болница в града, където ги посрещна управителят на здравното заведение д-р Цветомила Дудевска. Открита през 1905 г., с повече от 100 годишни традиции в диагностиката, лечението и профилактиката на белодробни заболявания, днес болницата разполага с висококвалифицирани специалисти, модерна апаратура и прилага най-високите стандарти за медицински грижи.

„Подкрепяме работата на община  Троян по създаване на целеви фонд за студенти по медицина, които получават по време на обучението си стипендии след подписване на договори с местните болници за работа в тях след приключване на обучението си. Такива специалисти има в Белодробната болница в града.“, обясни водачът на листата на левицата Вяра Емилова след срещата и посочи, че това следва да се превърне в национална политика.

Групата от кандидати за народни представители посетиха и Многопрофилна болница за активно лечение „Д-р Стоев-Шварц“, в Троян, където бяха посрещнати от управителя на здравното заведение д-р Пенко Бамбов.

На срещата стана ясно, че в болницата идват хора от цяла България, които се нуждаят от лечение, диагностика или операция заради различни болестни състояния, защото разчитат на изключително професионално подготвения екип от лекари, медицински сестри и  санитари.  „В условията на COVID пандемия общинските болници  играят важна роля в здравната система в региона. Именно COVID доказа правото им на живот“, посочи на срещата с ръководството на болницата водачът на листата на „БСП за България“ Вяра Емилова.

Според Емилова държавата трябва да полага особени грижи към общинските болници в планинските и труднодостъпни райони и да осигури целево финансиране за медицински специалисти в общините. Тя подчерта, че важна задача за БСП е отпадане на статута на търговски дружества на болниците, в това число и на общинските.