Вяра Емилова: Да пазим родното производство

Окт 23, 2021 ЛОВЕЧ Новини Избори 0 521

22.10.2021г.

Срещата с хората винаги е била най-важна за мен. Всяка сряда е традиционният пазарен ден в Ловеч и днес разговарях с местните производители, за повечето от които това е единственото място, където могат да предлагат продукцията си“, заяви Вяра Емилова, водач на листата на „БСП за България“ в Ловеч след среща с местни производители. По думите й  проблемите са обичайните за всеки дребен фермер в България: липса на държавна подкрепа, липса на пряк достъп до борсите, липса на каквато и да е защита срещу капризите на времето и особено срещу градушките, наводненията и сушата.

„Изпитвам гордост и огромно уважение към вашия тежък труд, към вашата воля и издръжливост, въпреки всичко да продължавате да работите“, обърна се тя към участващите в производители. Според нея малкият и среден бизнес са гръбнакът на нашата икономика и БСП е готова с мерки в тяхна защита, както е записано в програмата за управлението на левицата в първите 100 дни.

„Използвам случая да подчертая, че в сегашната тежка енергийна криза, която е на път да задуши всяка предприемаческа инициатива в България, в други европейски страни се предприеха конкретни стъпки за замразяване на цените на тока и ограничаване на галопиращата инфлация“, каза още тя.

Вяра Емилова обясни, че БСП е готова да се справи с кризите. Тя посочи и някои от основните мерки, които левицата е заложила в първите 100 дни от управлението на левицата: месечна субсидия от 200 кВтч. за домакинствата, които са затруднени да отопляват своите домове; отмяна на принудителното изключване от електрическата мрежа до края на март 2022 г.; данъчни облекчения за бизнеса: данъците за електроенергия да се намалят временно за 6 месеца от 20% на 9%;  намаляване ставките на ДДС на 9% за основни храни: хляб, месо, мляко, яйца и други.