Вяра Емилова: АЕЦ „Белене“ е разумното решение за енергийна сигурност на България

Окт 23, 2021 ЛОВЕЧ Новини Избори 0 799

21.10.2021г.

„Преимуществата на АЕЦ „Белене” са много, но най-важното за хората и бизнеса е достъпът до евтина и чиста екологична енергия“, заяви Вяра Емилова при участието си в инициативата „ЗА АЕЦ Белене“.

Като водач на листата в 11 МИР – Ловеч тя се включи в мероприятието заедно със свои другари от ловешката листа – Минчо Казанджиев, Младен Богдански, Иван Иванов и Васил Гадевски. По този начин Емилова изрази своята подкрепа към организираната от местните социалисти инициатива и като цяло към желанието на мнозинството Българи – проекта АЕЦ „Белене“ най-после да бъде реализиран.

Водачът на ловешката листа бе категорична, че липсата на допълнителна ядрена мощност води до голям брой затруднения и проблеми, с които днес се сблъскваме. „Неконтролируем скок на цените на тока за бизнеса, а след либерализацията на енергията за бита – и за всички нас“, добави още Емилова.

Според нея инженерингът и технологичната документация на централата, изразяващи се в повече от 80 000 страници инженерна информация са готови. Вяра Емилова акцентира положително и върху факта, че голяма част от оборудването на реакторите в момента се съхранява на площадката „Белене“.

Тя е убедена, че изграждането на централата ще привлече огромен брой преки инвестиции, които ще бъдат сериозна финансова инжекция за окъсания български бюджет. „Освен това – близо 10 000 души ще бъдат ангажирани пряко по строителството на площадката на АЕЦ „Белене“, категорична бе Емилова.

„Голям процент от поръчките около изграждането на централата ще бъдат за българския бизнес, което ще вдигне икономиката не само в град Белене и крайдунавския регион, но и в цяла България. Особено осезаемо влиянието ще бъде усетено в централна България – областите Плевен и Ловеч, защото много хора и бизнеси ще могат да намерят надеждно препитание“, допълни още тя.

В заключение Вяра Емилова още веднъж препотвърди позицията на БСП, че ядрената енергетика е ключова за България и социалистите залагат на това веднага и на всяка цена да започнат преговори за изграждане на нова ядрена мощност.