Вяра Емилова: Време е за социална държава

Окт 13, 2021 ЛОВЕЧ Новини Избори 0 479

13.10.2021 г.

Г-жо Емилова, Вие за първи път сте водач на Коалиция “БСП за България” в област Ловеч. Как ще убедите социалистите, а и други граждани да гласуват за Вас?

България е изправена пред много важни избори. Най-малкото, защото страната се намира в специфична ситуация. Ситуация на политическа криза. Провеждането на трети поредни парламентарни избори и то в рамките на една календарна година е несъмнен белег за такава. Ситуация на влошаване на социално-икономическото положение в страната в резултат на вдигане на цените на електроенергията. Ситуация на неотминала КОВИД-криза, застрашаваща здравето на българските граждани и техните доходи. Основният риск пред държавата е продължаващата политическа криза да се превърне в икономическа в очертаващите се трудни зимни месеци. Това е залогът на тези избори.

Генезисът на кризисните процеси е в дългогодишното управление на Бойко Борисов и ГЕРБ. Именно те наложиха разбиранията на десницата за управление, основаващо се на пълно оттегляне на държавата и навлизане на пазара във всички обществени сфери. Разбито бе общественото здравеопазване. Ликвидирани болничните заведения в по-малките населени места. Защо се учудваме тогава, че българската здравна система изнемогва пред КОВИД-вълната? Да вземем пример и със сегашната криза в енергетиката. Именно десницата и в частност ГЕРБ защитаваха позицията за навлизане на пазарните отношения в една система на естествени монополи, каквото е енергийната. Ликвидираха и възможността България да продължава да развива ядрена енергетика. Дошло е време България да се отърси от мантрите на дясното управеление. Има нужда от повече държава. Има нужда от социална държава. Затова и като лява партия ние имаме самочувствието, че нашите предложения са добрите решения за България.    

Единствено БСП бе онази сила, която осъзнаваше нуждата от създаване на правителство на промяната. Демонстрирахме това не само на думи, а и със своето поведение в 45-тото и 46-тото Народно събрание. БСП демонстрира разум, отговорност, диалогичност и конструктивност през изминалите месеци. Поставихме на дневен ред основните проблеми на гражданите. Най-вече тези свързани с доходите на българските граждани. Затова и на тези избори вотът за „БСП за БЪЛГАРИЯ” ще вот в полза на изход от политическата криза в страната. Вот в полза на създаването на стабилно парламентарно мнозинство и правителство на промяната, което да постави въпроса за доходите на българските граждани на първо място. Вот в полза на предотвратяване на последиците от задаващата се икономическа криза вследствие на вдигането на цените в енергетиката. Вот в полза на предотвратяване на възможността да се върне Борисов и корумпираният му модел на управление на „бял кон”.  

Защо се стигна до трети парламентарни избори за една година? Кое задълбочи политическата криза в страната?

Политическата криза в страната започна през 2020 г. с отказа на ГЕРБ да чуе българските граждани, излязли по площадите на страната. Тя бе задълбочена обаче от поведението на самообявилите се за „партии на протеста” политически сили през тази година. Най-малката дума, с която би могло да се охарактеризира това поведение, е безотговорност. Безотговорност към държавата и проблемите на българските граждани. И в двата предишни парламенти политическите сили, които претендираха, че са носители на промяната, разполагаха с мнозинство в него. Именно безотговорното и егоистично поведение на тези политически сили предотврати възможността да се създаде правителство на промяната, което да се заеме с решаване на наболелите пред държавата проблеми, завещани от над 10-годишното управление на Бойко Борисов и ГЕРБ. Политика не се прави само с развяване на бяйряка по площадите. Ако можеше, нямаше да има нужда от парламент и въобще от държавни институции.   

Какви са националните приоритети, за които ще се борите лично?

Основните приоритите на „БСП за БЪЛГАРИЯ” са в социалната сфера и тази на здравеопазването. Някои от нашите предложения успяхме да реализираме в предишния парламент. Давам пример с повишаване до 650 лв. на обезщетението за втората година на майчинство. Именно ние поставихме на дневен ред въпроса за повишаването на пенсии. В продължение на 4 години в парламента отстоявахме тези позиции. Тогава ни обвиняваха в популизъм. Сега се видя, че това са съвсем реалистични предложения. В социалната сфера нашите приоритети са насочени главно към младите семейства. Ще изброя някои от тях: въвеждане на семейно подохно облагане и данъчно облекчение за всяко дете; 6500 лв. еднократна помощ за второ и трето дете; безплатни лекарства за деца до 14 години; безплатни учебници. В здравеопазването основен наш приоритет е премахване на търговския статут на болниците. Приоритет на българската здравна система трябва да е всеобхватното, безплатно и качествено здравеопазване, а не печалбата.

Освен дългосрочни, имаме нужда и от краткосрочни мерки. От „БСП за БЪЛГАРИЯ” излязохме вече с план за първите 100 дни на управление. Мерките са свързани, както с мерки в подкрепа на работещите и бизнеса (с акцент върху малките и средни предприятия) в условията на КОВИД-криза, така и с такива, свързани с вдигане на цените на електроенергията. Предстои планът за 100-те дни да бъде обсъден на срещи с браншови организации, синдикати и работодателски организации. Вярваме, че ще намерим множество допирни точки с тези организации по нашия план. Това ще даде не само по-голяма убедителност на този наш план, а и вярвам и по-голям шанс да получи реализация в следващия парламент.

В предишния парламент БСП доказахме, че нашите предложения не са проява на предизборен популизъм или „трик”, а поемане на ангажимент към българските граждани, за който ще се борим докрай в парламента. С това разбиране влизаме и в кампанията за 47-мо Народно събрание.

Какви са местните инициативи в областта, които ще подкрепите?

Ситуацията в област Ловеч е изключително тежка и досега властта не е упражнявана, а е консумирана грабителски от ГЕРБ и ДПС, което е довело до още по-голямо обедняване на хората. Малките населени места са напълно забравени - няма инфраструктура, няма работа, няма лекари, лекарства, стоки от първа необходимост. На много места няма и вода дори. Това може да се преодолее само с комплекси мерки. БСП оценява, че това са тежки проблеми, които не могат да бъдат решени само с ресурсите на общините, а с целенасочена държавна политика. 

Строителството на магистрала „Хемус”, което в последните години се размахваше като магическа пръчка, няма да реши нито един от тези наболели въпроси. Разработеният от БСП Закон за държавния фонд за устойчиво развитие на Северозападна България е сериозна стъпка в правилната посока. Фондът има за цел постигане и гарантиране на устойчиво  развитие на Северозападна България чрез държавно подпомагане на общините и стопанските субекти в Северозападния регион за планиране. Фондът ще разполага ежегодно със средства в размер на 100 млн. Лева, които ще се допълват всяка година до достигане на 100 млн. лв. за сметка на централния бюджет.  Фондът ще подпомага финансово общините и стопанските субекти с дейност на територията на областите Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен в изграждането на: индустриални паркове с над 40 на сто общинско участие до размера на публичните средства; техническа инфраструктура, собственост на общините;  предприятия за изкупуване и преработка на земеделска продукция с над 30 на сто общинско участие, срещу 10 годишен ангажимент за изкупуване на земеделска продукция от земеделски производители с дейност на територията на областите Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен; ще финансира разработването и налагането на регионални туристически продукти; ще субсидира жилищни програми за млади квалифицирани кадри; ще отпуска студентски стипендии - срещу ангажимент за завръщане и работа в региона; ще субсидира общински инвестиционни проекти в областта на висшето и средното професионално образование, насочени към регионалните потребности. Проблемите на малките населени места ще намерят решение и с промените, които левицата предлага в здравеопазването, в социалната политика, както и в останалите сфери на икономическия и обществен живот. 

Заедно с кампанията за народни представитерли представители, паралелно ще протеча и тази за президент. БСП подкрепя двойката Румен Радев и Илияна Йотова. Каква е Вашата оценка за дейността му през първия мандат?

Не е тайна за никого, че Румен Радев излиза от средите на левицата и стана президент с гласовете на социалистите, и то във време, когато единствено ние се борехме срещу корумпирания едноличен модел и срещу налагането на нетипични за България ценности. Понесохме много удари и саморазправа с наши членове, президентът също беше атакуван, защото не прие модела на управляващите и логично им стана неудобен. Той не се огъна под едноличния режим и не случайно го подкрепихме за втори мандат. Доказа се като устойчив държавник, който не се страхува да застане до народа си и да защитава интересите му с риск за себе си. 

Не може да има социална държава без социален президент, защото предстои да се вземат много решения, от които зависи бъдещето на страната. Моментът е решаващ. Пред народа ни има три пътя - да се остави да бъде лашкан в безкраен изборен процес, което е част от планирания разпад на страната и вече се случва с помощта на новите партии, възникнали на принципа на старт-ъпите, чиято цел е да раздробят гласовете, да осребрят някакъв рейтинг на гърба на българина, а после да изчезнат. Вторият път е да се върнем към десния модел, където хората ще имат свободен пазар, но в условията на тотална световна криза няма да имат свободен избор, защото няма да имат пари, ток, достъп до зддравеопазване, образоване и социални дейности. А третият път (и хората интуитивно усещат, че това е правилният изход) е да изберат реалната промяна на модела и да възстановят социалната държава - с грижа за семейството. Този път избрахме ние, подкрепяйки президента Радев.