Ирена Анастасова: Увеличаването на доходите на хората е в основата на политиките на БСП

Юни 26, 2021 Новини БСП в медиите 0 1388

Учителите бяха смазани от законови разпоредби през последните 30 години – те бяха прицел на институции, родители, общественост

„Беше време, в което Ловеч бе сериозен икономически център в страната. Това, което ме изпълва с мъка по време на обиколките ми, е състоянието, в което са малките населени места в областта към този момент и най-вече хората в тях. Не може да нямаш хранителен магазин, да нямаш достъп до здравни услуги. Не може таксито да стига до главния път и да отказва да влиза в селото, за да не му се разбие колата. За тези години нищо не е направено. Има тежки проблеми – инфраструктура, водоснабдяване, непроходимостта на „Беклемето“. Има много какво да се направи в областта. Да, добре е, че „Хемус“ се строи, но не използваш магистралата до най-близкия град, за да отидеш на лекар или да си купиш хляб“. Това заяви водачът на листата на „БСП за България“ в Ловеч Ирена Анастасова пред Дарик радио. 

Анастасова открои демографската криза като най-тежък проблем за България: „Винаги сме предлагали сериозни мерки за преодоляване на демографския срив – включително в 44-то Народно събрание. Сега разчитаме, че ще имаме лостове за участие в управлението и ще настояваме това да се случи“. Част от предложенията на левицата за справяне с демографския въпрос по думите й са: еднократната финансова помощ при второ и трето дете при осигурени родители 24 месеца назад; предоставяне на помощ за отглеждане на дете през втората година – поне 650 лева; увеличение на еднократна помощ за майки-студентки; безплатни учебници до 12 клас; еднократна помощ за всички деца в началото на учебната година, а не само за първи клас; безплатни лекарства за децата до 14 години; безплатни детски градини.

По темата образование, Анастасова коментира: „В България инвестициите в образование се повишиха, но сме и все още сме на дъното на тези проценти в сравнение с Европа. Смятам, че парите, налети в системата, не се използват ефективно“. Тя посочи и пример, свързан с квалификация на педагогически кадри в България, където се влагат над 40 милиона лева. По думите й и в тази система сработва онзи модел, срещу който левицата се бори, тъй като съществуват инструкции кои точно обучителни фирми трябват да се наемат; раздаване на сертификати; никой не следи ефективността от обученията. 

За висшето образование Анастасова коментира, че принципът на „парите следва студента“ може да остане, когато става дума за инвестиции в системата, но тя бе категорична, че не може това да е единственият критерий. „Фокусът на инвестициите трябва да бъде съобразен с нуждите от кадри в страната. Тогава образованието на тези деца може да бъде напълно безплатно“, коментира още тя, като даде пример със сферата на медицината. По думите й безплатното образование за тези кадри, от които се нуждае страната, трябва да бъде обвързано и  с ангажимента за конкретен период завършилите да останат да работят в България.

По темата за учителската професия в България, Анастасова открои: „Трудовото възнаграждение на учителите е много важно. Добра стъпка е увеличението на трудовите възнаграждения, която беше направена, това трябва да продължава – учителските заплати трябва да бъдат над средните за страната. По-големият проблем обаче е, че учителите бяха смазани от законови разпоредби през последните 30 години – те бяха прицел на институции, родители, общественост. На учителя се дължи почит и уважение. Това го загубихме през последните години“, смята тя.

По темата „култура“, Анастасова открои, че от левицата са настоявали за въвеждане на „културен чек“ – сума, с която младият човек да си купи книга или да отиде на театър. „Не може само училището да привлича децата към културата“, смята водачът на листата на „БСП за България“ в Ловеч. 

Тя припомни още, че от БСП настояват и за преизчисляване на пенсиите на база средноосигурителния доход за 2017 година.

По думите й увеличаване на доходите на хората е в основата на политиките на БСП.