Ирена Анастасова, зам.-председател на БСП и водач на листата в Ловеч: Моделите на преподаване на нашите деца трябва да се променят, за да няма 47% функционално неграмотни

Мар 06, 2021 Новини БСП 0 1032

06.03.2021

"БСП като лява партия е изцяло ориентирана към проблемите на българските граждани, бедните хора, ние имаме 2 млн. човека, които живеят под прага на бедността. Нашите предложения са ориентирани именно към увеличаване на доходите на хората", коментира в Предизборното студио на БСТВ Ирена Анастасова, заместник председател на БСП и водач на листата на левицата в Ловеч.

"За каква икономика можем да говорим в страната, имаме демографска катастрофа. В нашата предизборна платформа това е много силен акцент. Всяко дете от семейството ще носи данъчно облекчение за родителите си в размер на 500 лв. годишно, а за всяко второ и трето дете ще се изплащат помощи в размер на 6 500лв общо. Имаме предложение да са безплатни учебниците от 1-ви до 12-ти клас. Предлагаме еднократната помощ за 15-ти септември да се случва за целия начален етап, от 1-ви до 4-ти клас, не както е сега само в първи, също и редица други предложения. Всичко е насочено към демографския проблем в страната", поясни някои от предложенията в предизборната програма на „БСП за България“ Анастасова.

На въпроса дали ще имат българите по-добро здравеопазване, Анастасова отговори, че това, което БСП предлага в тяхната платформа ще доведе до по-добро състояние на българското здравеопазване. "Аз съм свидетел как много от колегите поставяха въпроси към здравния министър през цялото време на този мандат. Основните проблеми бяха състоянието на областните болници, на общинските болници, закриват се отделения. Преминаването от чисто пазарни принципи на нашето здравеопазване към принципи, които са с грижа от страна на държавата към хората, ще помогне да се промени това. Наш приоритет ще бъде премахване на статута на търговски дружества на болниците."

"Ще намалим ДДС върху лекарствата и върху храните - само 9%, считаме че това до значителна степен ще облекчи джоба на българина, знаете че без храна и лекарства не може", категорично заяви Анастасова.

"Трябват образовани кадри, а ние в момента „блестим“ в статистиките, че имаме 47% функционално неграмотни деветокласници. Това означава, че нашите деца четат, но  47% от тях не разбират какво четат. Моделите на преподаване на нашите деца трябва да се променят, това е много сериозен ангажимент. Имаме проблеми и с учебните програми във висшите училища. Педагогическите кадри се подготвят така, както са ни подготвяли преди 30 години, което е крайно неадекватно спрямо сегашната ситуация и нивото на днешните деца в България. Основния проблем за нас в образователната система е, че тези пари, които сега привидно се изливат закъсняха и трябваше да бъдат дадени много по-рано. В първото правителство на Борисов за увеличение на учителските заплати бяха дадени 0%. Ако бяха спазвали двойното увеличение, досега учителските заплати щяха да са доста над средните за страната. Корупцията е многоизмерна и във всички сфери и това, което виждаме е може би върхът на айсберга." отбеляза заместник председателят на БСП.

"Аз съм щастлива, че съм водач на Ловешката листа, защото вече успях да се срещна с много хора и това са едни позитивни, добронамерени хора, които страдат от проблеми, от които страда цялата страна. Най-тежките проблеми за Ловешка област са проблемите с водоснабдяването и проблемите в здравеопазването. Жителите на Ловеч страдат от проблемите, които тормозят почти всички български граждани, въпреки милионите, които се отделят уж за тези сектори, както за здравеопазване, така и за водния сектор", констатира Ирена Анастасова.