Проф. Радослав Гайдарски: Непрекъснатите реформи и натрупаните дългове доведоха до трагичното състояние българското здравеопазване

БСП продължава срещите по места за здравеопазването

„Това което се случва в българското здравеопазване се дължи на непрекъснатите реформи и натрупаните дългове“. Това заяви  проф. Радослав Гайдарски, член на ИБ на НС на БСП на среща-разговор на тема „Здравни аспекти и проблеми на бюджет 2018” в Ловеч. На срещата присъстваха народните представители от „БСП за България” д-р Валентина  Александрова, доц. Георги Йорданов, д-р Илиян Тимчев, д-р Иван Ибришимов и д-р Асен Златев, председател на съвета по здравеопазване към Националния  съвет на БСП. По думите на Гайдарски  огромните дългове се дължат основно на недостатъчно пари за клинични пътеки. Той подчерта, че не може в България една пътека да струва 3- 4 хил. лв., а в западните страни да струват 60-70 хил. евро. „Откакто са създадени пътеките, досега те с малки изключения са повишили цената си с до 30 %. Една болница с толкова малко пари не може да съществува“ категоричен бе той.

Проф. Радослав Гайдарски посочи като втора причина за състоянието на българското здравеопазване промените, направени по време на управлението на кабинета „Борисов 2“. По думите му те са дали възможност на държавните болници- всяка болница и всеки директор да прави обществени търгове за закупуване на лекарства и оборудване по свое решение. „Едни и същи лекарства и апарати са закупувани с драстична разлика в цените“, обясни той.

Проф. Радослав Гайдарски посочи като причина за изключителния срив в българското здравеопазване и безобразния начин на смяна на директорите на държавните и общинските болници. Като примери той посочи смяната на директори на печеливши болници като „Св. Иван Рилски“. За сметка на това, по думите му, начело на губещи болници са назначавани директори по политическа или приятелска линия.  „Това доведе до натрупване на огромни дългове на болниците и те от своя страна- доведоха до сегашното трагично състояние на българското здравеопазване“, заяви Гайдарски.

По време на срещата бяха засегнати и проблемите за електронното здравеопазване, за справедливото разпределение на парите, а не само за големите градове. Беше засегнат и проблемът, че между новата COOL  systems и болниците няма достатъчна мобилност. „Няма връзка между тези, които поставят  диагнозата и  лекуващите лекари”, заявиха специалисти.