Минчо Казанджиев се ангажира със създаване на консултативен съвет по проблемите на селското стопанство

Окт 06, 2015 ЛОВЕЧ Новини Избори 0 1471

Изоставените земи с начин на трайно ползване ниви да се отдават без търг за две години

Да се създаде Консултативен съвет по проблемите на селското стопанство към община Ловеч решиха днес земеделските производители на среща с кандидата за кмет на левицата Минчо Казанджиев. Така заетите в селското стопанство ще могат да правят предложения за инициативи в общинския съвет, свързани с промени във вътрешната нормативна уредба. На срещата бяха обсъдени наемните цени на земеделските земи, като бе предложено изоставените земи с начин на трайно ползване ниви да се отдават без търг за две години и първата година да бъде без плащане, да се изгради ясен и точен регламент за маломерните имоти, да се отделят пари за охранители по селата, като сериозно внимание се обърне на дребните кражби. 
Коментирано бе и ползването на микроязовирите, особено от хората, които се занимават с поливно земеделие. Предложено бе да се създадат сдружения за напояване между стопаните на имотите и общината като собственик, за да се ползват за напояване дадените на концесия язовири, като се гарантира минимумът воден обем за концесионера.
Обсъдена бе още възможността в гимназията по ветеринарна медицина да се разкрие паралелка за водач на селскостопанска техника или пък да се проучат възможностите на място с машините на самите арендатори да се провежда обучение.
Поискано от земеделските производители бе да се инициира законодателна промяна и парите, плащани от арендаторите за белите петна, които с години стоят в общините, а от тази години се превеждат директно в областната дирекция по земеделие и са непотърсени, да се насочат към селата, където са и ползваните земи.
За всичко това кандидатът за кмет Минчо Казанджиев и присъствалите повече от 20 земеделски производители се договориха да пристъпят към конкретни мерки след 25 октомври, когато създадат консултативния съвет.