Детски празник в Зоопарка в Ловеч организира Казанджиев

Окт 04, 2015 ЛОВЕЧ Новини Избори 0 1984

Той запозна родителите с плановете за рехабилитацията на зоологическата градина

Детски празник с много игри, балони и лакомства организира днес в Зоопарка в Ловеч кандидатът за кмет на общината Минчо Казанджиев. Докато малчуганите се забавляваха с клоуните, Казанджиев запозна родителите им, бабите и дядовците с бъдещите планове за втората по големина в страната зоологическа градина.

Сред основните приоритети, залегнали в предизборната платформа на кандидата за кмет, издигнат от БСП, е рехабилитация на Зоопарка и предприемане на действия за членство в Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите. Той обясни, че само две общини у нас кандидатстват по оперативните програми за финансиране рехабилитацията на зоопарковете си - Ловеч и Пловдив. „Нашият зоопарк е разположен на 120 дка площ. Предимството му е, че е сред природата, а реконструкцията му започва следващата година“, допълни кандидатът за кмет на Ловеч. Той поясни ,че зоопаркът ще бъде разделен на зони по континенти, а  посетителите ще бъдат отделени от животните от ровове, но същевременно ще имат пряк контакт с обитателите, които ще бъдат настанени в естествената си среда. По неговите думи сегашните клетки като съоръжения ще отпаднат, досегът с животните ще става през стъкло. Ще бъдат доставени и нови видове. Кандидатът за кмет от БСП подчерта, че във всяка зона ще има места за отдих и игри, пак типични за съответния континент. Предвидено е и изграждане на специален детски кът, където децата да играят със зайчета и катерички.

„Идеята е хлапетата не само да видят животните, но и да бъдат възпитавани в любов към тях. Ще бъде изграден и обучителен център, в който те ще бъдат запознавани с отделните видове и с начина им на живот“, уточни още Казанджиев. Той разказа, че проектантският екип работи с холандски специалист, разработил проекти за зоопаркове в Европа и Азия.

От своя страна кандидатът за общински съветник Страцимир Петков сподели, че е получил уверение от директора на зоопарка в Залцбург, Австрия, който е посетил вчера, за професионална помощ при изпълнението на проекта за рехабилитацията на ловешкия зоопарк.

„Очакванията са след реконструкцията ловешката зоологическа градина да стане най-модерната на Балканския полуостров. Предвиденият мащабен ремонт изисква време и много средства, затова няма да стане едновременно и веднага“, подчерта Казанджиев и допълни, че ще се работи зона по зона.

Още в началото на следващата седмица продължават ремонтните работи по пътя за Стратеш, преустановени за известно време заради появилото се свлачище, стана ясно още на празника днес.