Ирена Анастасова: БСП предлага 5% от БВП да се отделят за образование – както е в ЕС

Вече всички партии признават, че БСП е била права за реформата в образованието, коментира кандидатът за народен представител

„Всички сериозни забележки, които сме имали към Закона за предучилищно и училищно образование,вече са потвърдени на практика и всички политически сили започват да признават това, включително и ГЕРБ, които са автори на този закон.” Това заяви водачът на листата на „БСП за България“ за 11 МИР Ловеч Ирена Анастасова в предаването „Делници“ на Евроком. 

По думите ѝ всички виждат, че през всичките години БСП са били прави – и за единия учебник по предмет,  и за пълен преглед на учебните програми и учебното съдържание, и за проблемите с квалификацията на учителите.

„По време на съвместното ни управление с ПП-ДБ се започна работа учебното съдържание да се направи такова, че детето да разбира какво чете, да съответства на неговата възраст и на неговите психологически особености, за да може това да му е приятно и да не отказваме децата от училище. Този  преглед на учебното съдържание започна, сегашният министър ме уверява, че продължава, но аз до този момент резултат не виждам. Ако не променим учебните програми, нищо няма да направим“, посочи Анастасова.

Кандидатът за народен представител от БСП ще отстоява финансиране на образованието не по-малко от 5% от БВП, какъвто е средният процент за образование и наука в ЕС.

„Ние далеч не сме постигнали това равнище, а от миналата година дори има намаление на този процент за образование. Най-много сме постигали 4,5% от БВП – от времето, което БСП е била част от управлението“, подчерта Ирена Анастасова.

Тя определи състоянието на науката науката и висшето образование като „катастофално“, като изтъкна, че едва в това Народно събрание се е гласувало увеличаване на заплащането там – нещо, за което БСП настоява през последните 6 години. 

„Виновни за състоянието но образованието, науката и културата, за която още не сме постигнали 1% от БВП, са предходните управления и най-вече ГЕРБ, които управляват повече от 12 години“, категорична бе Анастасова. 

Кандидатът за народен представител от БСП коментира наболелия проблем с ловешката болница: „С това се занимавам в последните 2 мандата и жалко, че тези парламенти са от по няколко месеца и който и да е народен представител не може да постигне особено много. Задавала съм въпроси и съм се срещала с министри на здравеопазването, защото болницата е държавна, а в последните 3 години са закрити 8 отделения. 116 000 души в област Ловеч на практика са оставени без здравеопазване, хората ходят в Плевен, в Троян, където болницата, макар че е общинска, нашият кмет от БСП Донка Михайлова проявява неумоверни усилия и я поддържа жива.“ 

Според Ирена Анастасова, докато болниците са търговски дружества, каквито са в момента, това състояние няма да се промени и е нужна драстична реформа в здравеопазването.

БСП предлагаме за децата до 14 години и възрастните хора над 75 години лекарствата да са безплатни.  

„Когато говорим за демографска катастрофа, това е едно от малкото неща, които можем да направим. Можем да помогнем на семействата с отглеждането на детето през втората година – ние искаме заплащането за това да се изравни с минималната работна заплата. Има и редица други стъпки, които предлагаме и които изискват повече средства, но тези конкретно не изискват кой знае какво финансиране, за да се случат“, посочи Анастасова.

Тя се обяви за децентрализация на бюджета, така че по-голямата част от данъците да остават в общините. По думите ѝ това трябва да се случи, защото кой най-добре от общината знае от какви пари и за какво има нужда. 

„Не може държавата да дава едни средства и по този начин управляващите да държат в ръцете си всички кметове и на приближените си да дават, а на другите – не“, категорична бе Ирена Анастасова.

В заключение тя призова да се гласува за коалиция „БСП за България“ с №24 в бюлетините на 9 юни.