БСП-Ловеч: Ще работим за стабилно и достъпно здравеопазване

Мар 17, 2023 ЛОВЕЧ Новини Избори 0 640

Кандидатите за народни представители от БСП проведоха среща с кмета на Троян

Водачът на  листата на коалиция „БСП за България“ в 11 МИР Ловеч  Ирена Анастасова и кандидатите за народни представители от областта Минчо Казанджиев и Тодор Спасов се срещнаха с кмета на Троян – Донка Михайлова, зам.-кметовете Розалина Русенова и Ангел Ангелов, както и с общинските съветници от БСП в Троян.

По време на срещата бяха обсъдени важни въпроси за решаване в района. Хирургът и общински съветник от БСП в Троян д-р Маринов представи проблемите, пред които са изправени общинските болници и посочи необходимостта да се увеличи лимитът за операции, за чиято цел са необходими промени в Правилникa на НЗОК. Сред проблемите, които той открои, са още ниското заплащане на труда на болничните специалисти, кадровият дефицит от лекари и специалисти по здравни грижи, както и фактът, че общинските болници се издържат основно от приходите, получени от дейност, а не получават държавна дотация.

„За месеците януари и февруари надлимитната дейност на троянската болница е за 23 200 лв. Недофинансирането на дейността е породено от неадекватното остойностяване на клиничните пътеки и процедури. Направената актуализация през 2022 г. не покрива увеличените разходи на болницата в Троян след увеличението на минималната заплата, натрупаната инфлация, по–високите цени на медикаменти, на болнично хранене и на енергоизточници“, обясни общинският съветник от БСП д-р Маринов.

Кандидатите за народни представители от „БСП за България“ изразиха своето съгласие с така поставените проблеми на общинските болници и заявиха, че те не трябва да са с характеристиката на търговски дружества и има нужда от промяна в модела на финансиране.

Ирена Анастасова, Минчо Казанджиев и Тодор Спасов поеха ангажимент, че ще работят в посока за една финансово стабилна Троянска болница, както и да бъде запазено Общинското ВИК дружество, което осигурява на хората по-добра и по-евтина услуга - стойност на кубик вода е с цели 1,50 лв. по-ниска в сравнение с другите общини от Ловешка област. Те посочиха и важността за целогодишното преминаване през Беклемето като важна за бизнеса от целия регион.

Водачът на листата на „БСП за България“ в 11 МИР Ловеч Ирена Анастасова заключи: „Аз се надявам, че повече хора на тези избори ще гласуват за БСП с номер 1, защото нашата програма е свързана с повече социални придобивки както за младите, така и за пенсионерите”, подчерта Анастасова.